Vad är Halloween, Alla Helgons Dag och Dia de Los Muertos?
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Vad är Halloween, Alla Helgons Dag och Dia de Los Muertos?

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Beskrivning

    Vad är skillnaden mellan Halloween, Alla Helgons Dag och Dia de Los Muertos?
    Halloween, Alla Helgons Dag och Dia de los Muertos infaller under samma tid på året men det skiljer sig åt både i hur, varför och var de firas.

    Dia de los Muertos
    Dia de los Muertos är en högtid i Mexiko som firas den första eller andra november. Högtiden hedrar vänner och familj som har gått bort. På spanska betyder orden "Dia" "dag" och "Muertos" betyder "döda människor". Dia de los Muertos kallas också ibland för "Dia de los Angelitos" eller "De små änglarnas dag". Högtiden firas genom att dekorera altar bl.a. med målade figurer såsom de välkända målade dödskallarna gjorda av socker.

    Alla Helgons dag
    Alla helgons dag är alltid en röd dag och firas alltid på den lördag som faller mellan den 31 oktober och den 6:e november. Dagen var först etablerad som en katolsk tradition för att hedra helgon men har nu fått lite av en annan betydelse då många besöker gravar till familjemedlemmar för att tända ett ljus och hålla en minnesstund.

    Hur började Halloween?
    Halloween firas den 31 oktober varje år och äger rum över hela världen. Ursprunget ligger i den gamla keltiska festivalen Samhain där folk använde sig av utklädnader och lägereldar för att skrämma bort spöken. När Alla Helgons dag senare infördes av den katolska kyrkan, bakades en del av traditionerna från Samhain in i denna nya högtid. Kvällen innan Alla Helgons dag kallades för ”All Hallows Eve” och blev med tiden sen mer känt som ”Halloween”.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.