Inlagda sommargrönsaker
Dan Sukker
Dan Sukker
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • En krispig och fräsch inläggning som smakar förträffligt till grillat. Skölj grönsakerna och skär dem i lagom stora bitar. Skala löken och vitlöken. Lägg samtliga grönsaker i en skål och strö på saltet. Låt stå kallt i ett dygn. Spola av saltet. Koka upp vatten och låt grönsakerna koka i ett par minuter, paprikan och squashen behöver inte mer än doppas i vattnet. Lägg grönsakerna på varma, väl rengjorda burkar. Blanda ingredienserna till lagen i en gryta och koka upp. Skumma. Häll den heta lagen över grönsakerna. Förslut. Förvara kallt.
  • Hållbar flera månader i kylskåp. Se film: Inlagda grönsaker
  • 1 Skala, halvera och kärna ur squashen. Skär den i 2-3 cm breda bitar. Koka upp ättika, vatten, socker och salt och lägg i squashbitarna och koka i 2 minuter. Ta upp squashen med hålslev och lägg i varma, väl rengjorda burkar. Lägg kryddor och citronskal i lagen och koka utan lock i 15 minuter. Låt svalna. Häll lagen över squashen och förslut. Förvara svalt. Squashen kan bytas ut mot pumpa.
  • 1 Skölj och skiva zucchinin. Skala lök och vitlök. Klyfta vitlöken. Skölj tomaterna. Ta bort blomfästen. Nagga med en gaffel eller rulla tomaterna över ett rivjärn så att skalet går sönder. Skölj timjan och chili. Tag bort kärnorna ur chilin och skär den i tunna strimlor. Varva grönsakerna i varma, väl rengjorda burkar. Lägg i timjankvistarna och chilin. Koka upp samtliga ingredienser till lagen och häll på burkarna. Förslut. Låt stå i en vecka innan inläggningen börjar serveras.
  • 1 Tvätta citronerna noga och lägg dem på varma, väl rengjorda burkar. Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Häll den heta lagen över och förslut. Låt mogna i minst fyra veckor innan de serveras. Citronerna kan även delas i fyra klyftor eller skivas. Dessa är klara att ätas redan efter 1-2 veckor.
  • 1 Tvätta gurkorna noga. Skala löken. Halvera den och skär den i skivor. Skölj chilin och dela den på längden och ta bort kärnorna. Skala vitlöken. Varva gurkan med lök, vitlök och chili i väl rengjorda burkar. Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp den. Låt svalna innan den hälls över gurkan. Lägg ett par bitar pepparrot i varje burk. Förslut. Låt stå i 4 veckor före servering. Förvara kallt.
  • 1 Skölj tomaterna. Dela dem och strö på saltet. Låt stå kallt i 3-4 timmar. Spola av saltet och lägg tomaterna på en handduk för att rinna av. Lägg tomaterna på varma, väl rengjorda burkar. Lägg i ett par timjankvistar. Blanda samtliga ingredienser till lagen i en gryta och koka upp. Skumma. Sila lagen över tomaterna. Förslut. Förvara kallt. 
  • 1 Lägg löken i kokande vatten. Häll av vattnet och skölj löken i kallt vatten och skala dem. Skala och skiva vitlökarna. Halvera, kärna ur och skär chilin i tunna strimlor. Blanda cider, ättika, socker och kryddor i en gryta och koka upp. Skumma. Varva löken med vitlök, timjan och chili i varma, väl rengjorda burkar. Häll på den varma lagen. Förslut. Förvara kallt. Låt stå en vecka innan de äts.
  • 1 Varva kålen och saltet i en skål och låt stå över natten. Skölj kålen i kallt vatten tills allt salt är borta. Skölj och kärna ur chilifrukten. Skär den i tunna strimlor och blanda med kålen. Lägg kålblandningen i en burk. Koka upp vinäger, vatten, sirap, peppar, nejlikor och ingefära. Låt svalna i 5 minuter innan den hälls på burken. Förslut. Förvara i kylskåp. Gott till bl a grillat griskött och kyckling.
  • 1 Tvätta gurkorna noga. Skär dem i centimetertjocka skivor. Skala och dela vitlökarna. Skölj chilin och dillen. Varva gurkskivorna med senapsfrö och dill eller vitlök och chili i burkar. Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Häll lagen över gurkorna. Gurkorna är klara att äta efter 3 dygn. Vill du ha en mindre salt gurka halvera saltmängden.
  • 1 Skala gurkan, dela den på längden och ta bort kärnhuset. Skär gurkhalvorna i centimetertjocka bitar. Skala, halvera och skiva löken. Lägg gurka, lök och persilja i en serveringsskål. Blanda samman citronsaft, vinäger och socker och häll över blandningen i skålen. Låt stå minst 1 timme innan serveringen. Servera till grillat kött, gärna lite starkt kryddat.
  • 1 Borsta rödbetorna noga i kallt vatten. Skär bort blasten men skada inte fästet och skär eventuellt bort det yttersta av roten. Koka betorna knappt mjuka i vatten, 15-20 minuter beroende på betornas storlek. Häll av vattnet och skala rödbetorna genom att ta dem mellan händerna och trycka bort skalet. Skär betorna i klyftor och lägg på burk. Skala pepparroten och skär den i bitar. Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp. Sila bort kryddorna och häll den varma lagen över betorna. Förslut. Förvara svalt.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.